Cultura Vinului

Cultura culturii vinului

 Sunt dintre cei care consideră că vinul nu este o băutură alcoolică, nici măcar un aliment, ci pur ÅŸi simplu rafinament ÅŸi cultură.

Vinul adevărat nu e făcut să dai pahare după pahare pe gât, cum procedezi cu vodca sau cu Å£uica, să te îmbeÅ£i cât mai repede, ci pentru a fi savurat în tihnă, cu toate simÅ£urile, ÅŸi a-i asculta povestea. Vinul nu e destinat pântecelui, ci e o desfătare a minÅ£ii. În fine, aÅŸa ar trebui să fie...

Lucrurile acestea sunt, în mod normal, niÅŸte truisme - toată lumea civilizată ÅŸtie că vinul e mult mai mult decât o simplă băutură alcoolică. Din punctul acesta de vedere însă, noi, ne aflăm încă departe de civilizaÅ£ie. Noi suntem Å£ara „zaibărului", a „căpÅŸunicii", a „vinului de buturugă" băute cu găleata. Sau a vinului roÅŸu făcut „ÅŸpriÅ£", cu sifon. Sau - ÅŸi mai rău - a vinului „servit" cu cola. Cu alte cuvinte, ne aflăm la stadiul de grotă, în timp ce alÅ£ii au ajuns de mult la maniere ÅŸi la fineÅ£uri.

Ca pasionat al vinului ÅŸi trăitor într-o Å£ară incultă oenologic, nu pot decât să va aduc  la cunoÅŸtinţă micile boabe, in speranÅ£a de a ajunge un fruct matur ÅŸi copt  în arta vinului.